reklama

rekomenduojame


Promoservice.lt
Ryšiai su visuomene

VersloSavaite.lt
Svarbiausios verslo naujienos

Sveikatosnaujienos.lt
Svarbiausios sveikatos naujienos

Kokybiškos žieminės padangos

NT naujienos

reklama

Sportosavaite.lt   
2014 01 24, 13:39
Tyrimas: Daugiausiai uždirbantys pasaulio futbolo klubai

Image
L. Messi
20-ies daugiausiai uždirbančių klubų pajamos praėjusį sezoną išaugo daugiau nei 400 mln. eurų (8 proc.) ir pasiekė 5,4 mlrd. eurų.

 

Tai rodo jau septynioliktą kartą skelbiamo verslo konsultacijų bendrovės Deloitte Futbolo pinigų lygos tyrimo, kurio tikslas yra reitinguoti daugiausiai uždirbančius pasaulio futbolo klubus, rezultatai.

reklama

 

Devinti metai iš eilės – tas pats lyderis

 

Aukščiausią Pinigų lygos reitingo poziciją jau devintus metus iš eilės užėmė „Real Madrid“ klubas, kurio pajamos iš viso siekė 518,9 mln. eurų. Klubas pagerino „Manchester United“ ilgo lyderiavimo rodiklį – šis klubas didžiausiomis pajamomis anksčiau džiaugėsi aštuonerius metus iš eilės.

 

Puikius „Real Madrid“ rezultatus lėmė 2012–2013 m. 7,8 mln. eurų (4 proc.) išaugusios ir 211,6 mln. eurų pasiekusios komercinės pajamos ir 5,7 mln. eurų (3 proc.), iki 188,3 mln. eurų, padidėjusios pajamos už transliacijas. „FC Barcelona“ klubas išsaugojo antrąją reitingo poziciją, o pergalingas Miuncheno „Bayern“ klubas aplenkė „Manchester United“ ir užėmė trečiąją reitingo vietą.

 

„Nors 2012–2013 m. sezoną baigė be trofėjų, aukščiausioje Pinigų lygos reitingo pozicijoje tvirtai laikosi „Real Madrid“ klubas. Nepaisant sudėtingų ekonominių sąlygų, ypač Ispanijoje, klubo sėkmę lemia gebėjimas pritraukti dideles komercines pajamas tiek namuose, tiek tarptautiniu mastu. Būtent dėl to atotrūkis nuo „FC Barcelona“ Pinigų lygos reitinge padidėjo iki 36 mln. eurų. Abu Ispanijos klubai pritraukia dideles pajamas iš sandorių dėl varžybų transliacijų, o jos yra labai svarbios siekiant pritraukti didesnes pajamas nei kiti Europos klubai“, – teigia Deloitte Sporto verslo grupės partneris DanJones.

 

Augo beveik visų klubų pajamos

 

2012–2013 m. augo beveik visų TOP 20-ies klubų pajamos, o bendrai jos padidėjo 8 proc. – toks augimo tempas smarkiai viršijo platesnės pasaulio ekonomikos augimą. Šis augimas užfiksuotas dar prieš naujus rekordinius „Premier“ lygos ir „Bundesliga“ sandorius, kurie turės įtakos klubų pajamoms kitų metų Pinigų lygos reitinge.

 

„Be to, visi TOP 30-uke esantys klubai pritraukė didesnes nei 100 mln. eurų pajamas. Pirmame už 1996–1997 m. sezoną sudarytame Pinigų lygos reitinge 100 mln. eurų pajamų rodiklį viršijo tik „Manchester United“, o visi TOP 20-uko klubai šią ribą peržengė tik 2007–2008 m. Pagal tokį klubų pajamų augimą galima spręsti apie neblėstantį susidomėjimą populiariausiu sportu pasaulyje“, – teigia D. Jones. 

 

Pinigų lygos reitingo TOP trejetuke pirmą kartą nebeliko „Manchester United“ klubo, kurį iš pozicijos išstūmė Miuncheno „Bayern“. Vokietijos klubo dominavimas namuose ir užsienyje 2012–2013 m. atsispindi užimtoje trečiojoje reitingo vietoje, komandos pajamos padidėjo 62,8 mln. eurų (17 proc.), iki 431,2 mln. eurų.

 

„Dėl pergalingo Miuncheno „Bayern“ sezono klubo komercinės pajamos dar labiau išaugo, iš viso 18 proc., iki 237,1 mln. eurų. Dėl „Bayern“ pergalės Čempionų lygoje klubas iš UEFA pajamų paskirstymo gavo daugiau nei 55 mln. eurų, bilietai į rungtynes namų „Allianz“ arenoje išperkami beveik per kiekvienas rungtynes, o klubas už vieną mačą pritraukia 3,4 mln. eurų pajamų. Tolesnis komercinis augimas prognozuojamas ir 2013–2014 m., nes bus pratęstos sutartys su „Lufthansa“ ir „Coca-Cola“, taip pat atnaujintas sandoris su rėmėju „Deutsche Telekom”, – teigia Deloitte Sporto verslo grupės vyresnysis projektų vadovas Austin Houlihan.

                                                                                                 

„Nors „Manchester United“ Pinigų lygos reitinge prarado vieną poziciją, klubo pajamos 2013–2014 m. padidės dėl sudarytų naujų komercinių sandorių, todėl ši ketvirtoji pozicija gali būti laikina. Dėl šių sandorių, taip pat dėl pagerėjusių trejų metų trukmės sandorių dėl Čempionų lygos transliacijų nuo 2013–2014 m. klubo pajamos kitų metų Pinigų lygos reitinge priartės prie 500 mln. eurų rodiklio. Po 2013–2014 m. sėkmingas dalyvavimas Čempionų lygoje yra būtinas, jei klubas nori atsikovoti pirmąją poziciją Pinigų lygos reitinge, kurią paskutinį kartą užėmė 2003–2004 m.“, – pridūrė A. Houlihan.

 

„Manchester City“ kilstelėjo į viršų

 

Iš kitų penkių TOP 20-uke esančių Anglijos klubų, dėl besitęsiančios „Manchester City“ sėkmės klubas reitinge užėmė šeštą poziciją. Dėl komercinės sėkmės klubas reitinge pirmą kartą atsidūrė aukščiau už savo konkurentus „Premier“ lygoje „Chelsea“ (7 vieta) ir „Arsenal“ (8 vieta) klubus.

 

Nors „Liverpool“ (12 vieta reitinge) pajamos išaugo 9 proc., klubas pirmą kartą nuo 1999–2000 m. buvo išstumtas iš dešimtosios reitingo pozicijos. Aukščiausią poziciją užėmęs Čempionų lygoje nedalyvaujantis „raudonųjų“ klubas dėl naujų „Premier“ lygos transliacijų sandorių kitąmet gali sugrįžti į TOP 10-uką.

 

Dėl šių sandorių kiti Anglijos klubai, tokie kaip „Everton“, „Newcastle United“ ir „West Ham United“ kitąmet galės varžytis dėl vietų TOP 20-uke. Nepaisant sudėtingo sezono aikštelėje, „Tottenham Hotspur“ išlaikė 14-ąją vietą reitinge.

 

Didžiausias netikėtumas - Paryžiaus „Saint-Germain“ šuolis

 

Vienas iš didžiausių netikėtumų šių metų Pinigų lygos reitinge yra Paryžiaus „Saint-Germain“ klubo šuolis į TOP penketuką. Klubo pajamos nuo 2010–2011 m. išaugo beveik keturgubai, iki 398,8 mln. eurų, ir apima 254,7 mln. eurų komercines pajamas – didžiausią reitingo istorijoje atskirą futbolo klubo pajamų šaltinį.

 

„Paryžiaus „Saint-Germain“ klubas Pinigų lygos reitingu šiemet kopė sparčiausiai ir užėmė aukščiausią reitingo istorijoje Prancūzijos klubo poziciją. Šių metų TOP 20-uke šis klubas yra vienintelis savo šalies atstovas. Manome, kad ateinančiais metais klubas įsitvirtins TOP penketuke, o tai padaryti jam padės ambicingi savininkai iš Kataro ir stipri finansinė parama.

 

Tai, kad klubas antroje 2012–2013 m. sezono pusėje pasirašė sutartį su David Beckham, tik sustiprino jo populiarumą visame pasaulyje. Nereikia pamiršti, kad komercinė sėkmė už aikštelės ribų padeda klubui siekti geresnių rezultatų aikštelėje, įskaitant pirmą per 19 metų Prancūzijos futbolo čempionato nugalėtojų titulą“, – pažymi A. Houlihan.

 

Pinigų lygos reitinge pozicijas užėmė „Galatasaray“ ir „Fenerbahce“ klubai, o tai pirmas kartas nuo 2005–2006 m. kai du klubai nei iš penkių didžiųjų Europos šalių užima vietas TOP 20-uke.

 

„Nors Pinigų lygos reitinge ir toliau dominuoja klubai iš penkių didžiųjų lygų, tai, kad reitingo TOP 30-uke yra „Galatasaray“ ir „Fenerbahce“, taip pat klubas iš Brazilijos „Corinthians“, pabrėžia augančią konkurenciją iš besivystančių rinkų. Jų ekonomikų augimas, gyventojų aistra futbolui ir besivystanti futbolo infrastruktūra prisideda prie stipraus didžiausių šių rinkų klubų pajamų augimo. 2011 m. atidarytas „Galatasaray“ klubo „Turk Telekom Arena“ stadionas pripažįstamas vienu geriausių Europos stadionų, pagal jį galima spręsti, kokie svarbūs kokybiški stadionai norint užsitikrinti didesnes pajamas“, – pridūrė A. Houlihan.

 

 

Sportosavaite.lt

 


Norėdami naudoti portale Sportosavaite.lt publikuojamą informaciją būtinai susisiekite su redakcija telefonu ar el. paštu. Gavę sutikimą ir naudodami portalo informaciją įdėkite nuorodą (internete – aktyvią nuorodą) į Sportosavaite.lt.



 

Komentuoti
Vardas:
Komentaras:

Neburnok
Apsaugos kodas:* Code

Susiję straipsniai:

 
< Ankstesnis   Kitas >