reklama

rekomenduojame


Promoservice.lt
Ryšiai su visuomene

VersloSavaite.lt
Svarbiausios verslo naujienos

Sveikatosnaujienos.lt
Svarbiausios sveikatos naujienos

Kokybiškos žieminės padangos

NT naujienos

reklama

Universitas Vytauti Magni   
2010 10 02, 20:22
Keisčiausios sporto šakos: nuo povandeninio futbolo iki taikinių sprogdinimo

Image
Olandiškas krepšinis – korfbolas
Pasaulio čempionate iškovota bronza dar kartą priminė, kad krepšinis Lietuvoje yra antroji religija. Daugelyje kitų pasaulio šalių tokį statusą turi futbolas. Tačiau yra daugybė sporto šakų, kurios ne tik nesulaukia tokio populiarumo, bet ir gali kelti nemažą nuostabą dėl savo pobūdžio.

 

Lietuvės – povandeninių imtynių prizininkės

 

Daugeliui iš mūsų yra girdėtas posakis apie žaidimą povandeninėmis šaškėmis, kuris dažniausiai taikomas keista ir beprasmiška veikla užsiimantiems žmonėms. Vis tik iš tikrųjų žaisti šaškėmis po vandeniu ryžosi tik vienas kitas išpopuliarėti norėjęs keistuolis.

reklama

 

Užtat povandeninis futbolas ar regbis – sparčiai populiarėjančios sporto šakos, pritraukiančios vis daugiau gerbėjų, vyksta turnyrai.

 

O, štai, imtynės po vandeniu jau senokai yra rimta sporto šaka, kurios čempionatai rengiami kartu su plaukimo pirmenybėmis. Beje, šią vasarą Lietuvos atstovė imtynių po vandeniu Pasaulio čempionate iškovojo bronzos medalį.

 

Kad, atrodo, egzotiška sporto šaka gali greitai tapti įprasta ir visuotinai pripažinta, rodo kerlingo (akmenslydžio) pavyzdys. Vos prieš porą dešimtmečių niekas apie šį žaidimą nebuvo girdėjęs, o šiuo metu tai yra oficiali Žiemos olimpinių žaidynių sporto šaka.

 

Olandija – „krepšinio“ šalis?

 

Olandijoje žaidžiamai krepšinio atmainai korfbolui tokia staigi sėkmė greičiausiai „negresia“, tačiau ši sporto šaka taip pat populiarėja. Praeito šimtmečio pradžioje Olandijoje sukurtas žaidimas, jau žaidžiamas daugiau kaip penkiasdešimtyje šalių, daugiau kaip trisdešimt metų rengiami jo Pasaulio čempionatai.

 

Pagrindiniai skirtumai nuo krepšinio – lankas yra tvirtinamas tiesiai prie stulpo be lentos ir tinklelio. Komandose, kurias sudaro po keturis žaidėjus, kartu rungtyniauja ir vyrai, ir moterys. Kamuolys – labiau panašus į futbolo, o ne krepšinio.

 

Įdomu, kad korfbolas, kitaip nei tikrasis krepšinis yra labai populiarus Olandijoje. Nors ši sporto šaka jau ne vieną dešimtmetį praktikuojama ir kitose pasaulio šalyse, kol kas planetos pirmenybėse olandus pavyko nukarūnuoti tik vieną kartą ir tai padarė jų kaimynai belgai.

 

„Šachmatboksas“

 

Atrodo, kad olandai linkę savaip interpretuoti ne tik krepšinį. Nes šios tautos atstovas Ipė Rubingas praeito šimtmečio pabaigoje sugalvojo sujungti tokias, rodos, nesuderinamas sporto šakas kaip boksas ir šachmatai.

 

Varžovai susiremia iš 11 raundų sudarytoje kovoje, kurios metu keturias minutes žaidžia šachmatais, po to eina tris minutes pasiboksuoti ir tai tęsiasi iki pat varžybų pabaigos.

 

Laimėtojas gali būti paskelbtas po nokauto, šacho ir mato arba teisėjo sprendimo, kai vieno iš oponentų šachmatų partija užtrunka ilgiau nei dvylika minučių (čia yra žaidžiami greitieji šachmatai).

 

Kolumbiečiai sprogdina taikinius

 

Užtat Kolumbijoje yra žaidžiamas, ko gero, mažiausiai su bet kuria kita sporto šaka susijęs sportinis žaidimas: metalinį 2 kilogramų svorio diską reikia pataikyti į sprogmenų prikrautą dėžę, kuri nuo smūgio sprogsta.

 

Tačiau nieko keisto, kad žmonės užsiima tokia sporto šaka, žinant, jog net ir Olimpinėse žaidynėse kažkada buvo tokios rungtys kaip balandžių šaudymas, šuolis į tolį su žirgu arba sinchronizuotas plaukimas solo.

 

Šios sporto šakos buvo pašalintos iš Olimpinių žaidynių, tačiau kiek yra tokių, kurios tikriausiai neturi jokių šansų ten patekti. Pavyzdžiui, statinių, sūrių ar apelsinų ridenimas nuo kalno, žmonų nešimo ar pelkių plaukimo čempionatai.

 

O kur dar tokios su sportu beveik nieko bendro neturinčios varžybos, kaip melagių ar grimasų turnyrai, dilgėlių valgymo, sliekų kasimo čempionatai ar sraigių lenktynės...

 

„Universitas Vytauti Magni“

 



Komentuoti
Vardas:
Komentaras:

Neburnok
Apsaugos kodas:* Code

Susiję straipsniai:

 
< Ankstesnis   Kitas >

reklama

reklama

reklama